fredag 22. april 2011

Palmesøndagsmeny med palmesus...

Sønnen i huset er en ekte gourmet, det har han vært fra han kom til oss 19 mnd. gammel. Allerede fra første uken hjemme elsket han fårikål og alt annet som smakte godt! Siden har det blitt etterspurt og utprøvd både det ene og det andre på kjøkkenet, med og uten tillatelse. Noen ganger vellykket og velsmakende og andre ganger ikke riktig så vellykket…  Nå hadde han i lengre tid mast om at jeg kunne lage marinert kyllingfilet igjen (som jeg forøvrig lagde til 120 konfirmanter på idrettstreffet han deltok på i høst). Palmesøndag hadde jeg såpass god tid at det lot seg gjøre. Denne gangen serverte jeg kyllingfiletene med kokt  Basmati ris med krydder og grønnsaker og to ulike typer Raita ved siden av, i tillegg til ferdig kjøpt chilisaus.
Dagen derpå lagde jeg en improvisert gryte med korianderkylling av restene. Her følger oppskrifter og bilder:




Marinert kyllingfilet


5  dl olje
½ dl vineddik
½  dl soyasaus
2 båter finhakket hvitløk
1 ss finhakket frisk ingefær
½ finhakket grønn chili
4- 6 knuste kardemommefrø
8-10 nellikspiker
Kanelstang ev. ½ ts kanel


Bland alt til marinaden og la kyllingen marineres ca. 1 time. Stekes ca. 30 min ved 180 grader i ildfast form el. langpanne, hell gjerne noe av marinaden over. Dryss over litt salt og fersk eller tørket koriander før steking.




Raita med agurk


1 agurk
5  dl yoghurt naturell
1 ts salt
½ ts kajenne/ chilipulver


Riv agurk på rivjern. Bland salt i yoghurten og ha i agurken. Strø kajenne over. Serveres avkjølt.


Raita med tomater


4 store tomater i båter
5 dl yoghurt
1 ts salt
1 ts pepper
3 -4 vårløk, finhakket
1-2 grønne kajennepepper, finhakket
Frisk eller tørket koriander


Del tomatene i båter. Ta vare på saften og bland i yoghurten. Finhakk vårløken. Bland salt og krydder i yoghurten. Ha i tomater og vårløk. Strø frisk eller tørket koriander over. Serveres avkjølt.






Korianderkylling


700 g kyllingfilet, marinert og stekt, i store biter
1 løk, finhakket
1 fedd hvitløk, knust og hakket
1 grønn chili, finhakket
3  grønne kardemommefrø
6 nellikspiker
Laurbærblad
½ ts løkfrø
½ ts spisskummen
½ ts gurkemeie
3 vårløk i ringer
1 boks kokosmelk
1 boks herm tomater
Litt olje
Vann
Salt og pepper
Koriander


Løk freses blank og gyllen i olje. Ha i alt av krydder og la det surre en stund. Ha deretter i tomater, litt vann og salt. La det koke på svak varme en stund og ha i kylling, kokosmelk. Kok opp og strø over koriander. La det hvile under lokk en stund på varm, men avslått plate, før servering. Serveres med kokt ris og evt. salat.

Ingen kommentarer: