fredag 29. januar 2016

Langt fra oppskrytt…


Lykken er å få telefon hjemmefra en fredag formiddag, med spørsmål om man vil ha 1 kg hysefilet til fiskemat! Ettersom de var delt i 2 x 500 g, lagde jeg to porsjoner med litt ulik smakstilsetning. Begge variantene ble så gode og smakfulle at jeg led valgets kvaler mht hvilken vi skulle servere til middag i dag. Tilslutt endte vi opp med basilikum-varianten. Den ble servert med selvdyrkede kokte poteter og en råkostsalat som du finner oppskrift på under. Det beste av alt er at hele middagen er naturlig glutenfri og kan gjøres ytterligere allergivennlig. Middagen blir laktosefri eller helt melkefri ved å bytte ut melken med den erstatningen du foretrekker. Egget kan sløyfes dersom man ønsker det. Og i råkostsalaten kan eplet sløyfes og mengden gulrøtter reduseres eller fjernes helt for å tilpasse middagen til fruktoseintolerante.
Her er oppskriftene:
Fiskekarbonader med urter

500 g hysefilet
2,5 dl melk (laktosefri, rismelk, soyamelk)
2 ½ ss potetmel
1 lite egg (kan sløyfes)
2 ts salt
Litt pepper
1 -2 ss friske urter (basilikum, persille, timian)
1 ts frisk ingefær
½ løk hakket
1 liten vårløk, hakket

Lime eller sitron presset over ved servering

Fiskekarbonader med asiatisk vri

500 g hysefilet
2,5 dl melk (laktosefri, rismelk, soyamelk)
2 ½ ss potetmel
1 lite egg (kan sløyfes)
2 ts salt
½ dl frisk koriander hakket
¾ grønn eller rød chili (smak til)
½ -1  cm bit frisk ingefær
½ løk hakket
1 liten vårløk hakket

Lime eller sitron til servering


Fiskefilet, grønnsaker og urter kjøres sammen i foodprocessor. Ha i egget , samt litt og litt av melken mens deigen kjøres. Ha i potetmel, salt og krydder. Kjør deigen til den er seig og passe fast.

Varm olje og/ eller (melkefri) margarin i en stekepanne. Sett deigen med spiseskje på pannen, trykk karbonaden litt flat. Stek på litt over middels varme til karbonadene er pent brune på begge sider. Kan fryses i passe porsjoner når de er avkjølt.

Råkostsalat
½ isbergsalat finsnittet
4 gulrøtter, renset og finrevet
½ agurk minus skall, finrevet
1 eple uten skall, finrevet
1 stilk basilikumblader, hakket

Til dressing:
½ lime
1 ss olje
Salt

Fisk og fiskemat er så langt fra oppskrytt. God helg!

Ingen kommentarer: